Date Log
Optimasi Pembuatan Film Biodegradabel dari Komposit Pati Sagu – MCC yang Dimodifikasi dengan Asam Sitrat
Corresponding Author(s) : Bahruddin
Journal of Bioprocess, Chemical and Environmental Engineering Science,
Vol 1 No 2 (2020): Journal of Bioprocess, Chemical, and Environmental Engineering
Abstract
Optimization is a way to find variable values that are considered optimal, effective, and efficient to achieve the desired results. The approach that is more often used for optimization problems with multi-variables is the desirability function. The components carried out by the optimization are microcrystalline cellulose (MCC) (x1), citric acid (x2), sorbitol (x3) with the response are Tensile Strength (Y1), Elongation (Y2), Modulus young (Y3), Biodegradability (Y4), and Water Uptake (Y5). Optimization is done by using Design Expert 10.0.1 Software. Through Desirability Function analysis, the optimum treatment composition was obtained at the MCC filler variation of 18% w / w starch, citric acid 3% w / w starch, and sorbitol 33% w / w starch with the optimum response value predicted for tensile strength (Y1) = 11.38 MPa; Elongation (Y2) = 13.54%; Young's modulus (Y3) = 118.05 MPa; Biodegradability (Y4) = 46.89%; and Water Uptake (Y5) = 52.13%. The combined desirability value is 0.551
Keywords
Download Citation
Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)BibTeX
References
Diskepang, 2019. Buku Statistik Pangan Tahun 2019, Dinas Ketahanan Pangan, Jakarta.
Maherawati, Lestari, T. B., dan Haryadi, 2012, Karakteristik Pati dari Batang Sagu Kalimantan Barat pada Tahap Pertumbuhan yang Berbeda, dalam Agritech: Jurnal Fakultas Teknologi Pertanian UGM, 31(1), 9–13.
Montgomery, D. C., 2012. Design and Analysis of Experiments Eighth Edition, John Wiley & Sons Inc, New York.
Nisah, K., 2017, Study Pengaruh Kandungan Amilosa dan Amilopektin Umbi-Umbian Terhadap Karakteristik Fisik Plastik biodegradable dengan Plastizicer Gliserol, dalam BIOTIK: Jurnal Ilmiah Biologi Teknologi Dan Kependidikan, 5(2), 106-113.
Novriyani, V., Utami, S. P., dan Bahruddin., 2019, Pembuatan Bioplastik Berbasis Pati Sagu Menggunakan Modifikator Asam Sitrat Dengan Microcrystalline Cellulose (MCC) Sebagai Filler dan Sorbitol Sebagai Plasticizer, dalam JOM FTEKNIK, 6, 1–5.
Rachmah, S., 2012, Sintesis dan Karakterisasi Kopolimer Pati Sagu (Sago Starch) dengan Agen Crosslink Asam Sitrat, dalam Skripsi, Universitas Jember, Jember.
Rahmiati, T. M., Purwanto, Y. A., Budijanto, S., dan Khumaida, N., 2016, Sifat Fisikokimia Tepung dari 10 Genotipe Ubi Kayu (Manihot esculenta Crantz) Hasil Pemuliaan, dalam Agritech, 36(4), 459.
Sioshansi, R., dan Conejo, A. J., 2017. Optimization in Engineering Design Models and Algorithms, Springer International Publishing, Cham.
Wulan, S. N., Saparianti, E., Widjanarko, S. B., dan Kurnaeni, N., 2006, Modifikasi Pati Sederhana dengan Metode Fisik, Kimia, dan Kombinasi Fisik-Kimia Untuk Menghasilkan Tepung Pra-Masak Tinggi Pati Resisten yang Dibuat dari Jagung, Kentang, dan Ubi Kayu, dalam Jurnal Teknologi Pertanian, 7(1), 1–9.
Zahiruddin, S. M. M., Othman, S. H., Tawakkal, I. S. M. A., dan Talib, R. A., 2019, Mechanical and Thermal Properties of Tapioca Starch Films Plasticized With Glycerol and Sorbitol, dalam Food Research, 3(2), 157–163.
Zawawi, Z. A. M., Akam, N. F., Dose, D., Syauwye, A., Ahmad, R. A., dan Yusoff, Z., 2017, Biodegradable Plastics From Sago Starch, dalam Journal of Mechanical Engineering Department Politeknik Kuching Sarawak, 1(1), 46–54.
Zuraida, A., Yusliza, Y., Anuar, H., dan Mohd Khairul Muhaimin, R., 2012, The Effect of Water and Citric Acid on Sago Starch Bio-Plastics, dalam International Food Research Journal, 19(2), 715–719.